Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Εντυπώσεις από τα Ανάλεκτα του Κομφούκιου (4)


Πέρα από μεγάλος σοφός, ο Κομφούκιος είναι και ευαίσθητος άνθρωπος. Η ανθρωπιά του φαίνεται στη μεγάλη σημασία που δίνει στο πένθος και στον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζει το πένθος των άλλων. Θεωρεί πως είναι φυσιολογικό το πένθος να κρατάει καιρό και πως όταν ο άνθρωπος πενθεί ειλικρινά, δεν έχουν θέση τα όρια που βάζουν τα τελετουργικά.

Το γνήσιο πένθος είναι υπεράνω όλων των τυπικών και των κανόνων και ο Κομφούκιος το ξέρει αυτό και από προσωπική εμπειρία. Άλλωστε, είχε την ατυχία να χάσει πολλά αγαπημένα του πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο καλύτερός του μαθητής, ο Χούι, τον οποίον ο Κομφούκιος πένθησε σαν πραγματικό του γιο.

Ως διδάσκαλος, η ευαισθησία του φαίνεται στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τους μαθητές του. Δεν απαντά στα ερωτήματά τους με απαντήσεις που φέρουν καθολική ισχύ, αλλά προσαρμόζει τις απαντήσεις του ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις προϋποθέσεις αυτού που ρωτάει. Έτσι, για την ίδια ακριβώς ερώτηση μπορεί να δώσει εκ διαμέτρου αντίθετες απαντήσεις, επειδή οι άνθρωποι που τον ρώτησαν ήταν εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει οξύτατη αντιληπτική ικανότητα από τη μεριά του. Και πραγματικά, ο Κομφούκιος βλέπει πέρα από τα φαινόμενα, καταλαβαίνει τα βαθύτερα κίνητρα των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά του, γίνεται καρδιογνώστης και αυτό δείχνει πόσο ασυνήθιστα μεγάλος ήταν.

2 σχόλια:

  1. Ο λόγος που δεν διαβάζεις ουσιαστικό αντίλογο στα σχόλια της Τσαούσας είναι ότι λογοκρίνει αγρίως τα σχόλια που δεν συνάδουν με τη ρατσιστική της συμπεριφορά. Τα δικά μου τα απαντάει, στολίζοντάς με με χαρακτηρισμούς και βρίζοντάς με, χωρίς καν να τα δημοσιεύσει! Μάλιστα με λέει Εβραία και μου παραγγέλνει να πω στη θεία μου στο Ισραήλ το ένα και το άλλο, για ποιο λόγο; επειδή της είπα ότι συμφωνώ με τα όσα λέει για την πολιτική του Ισραήλ αλλά όχι με τα ρατσιστικά σχόλια για τον κάθε μεμονωμένο Εβραίο. Και όταν της ζητώ να δείξει στοιχειώδη ευπρέπεια και να δημοσιεύσει τουλάχιστον το σχόλιό μου που λέει ότι δεν είμαι Εβραία και τίποτα άλλο (για να μη νομίζουν αναγνώστες σαν και σένα ότι όλοι οι Έλληνες είναι ρατσιστές), ΔΕΝ το κάνει. Δεν θέλω να μεταφέρω εδώ όλα όσα της έγραψα και δεν δημοσίευσε, ήθελα μόνο να σου πω να μη θεωρείς ότι οι φανατικοί είναι οι πιο πολλοί μόνο και μόνο επειδή κάνουν περισσότερη φασαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να είναι μόνο ζήτημα φασαρίας!

    Έφτιαξα ανάρτηση για το πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες το θέμα με τη Γάζα στο άλλο μου blog το http://ligasxolia.blogspot.com

    Ας λέμε τα πολιτικά εκεί και να αφήσουμε αυτό για τον Κομφούκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή