Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Δεκαήμερο του Βοκάκιου: Δεύτερη Μέρα


Ακούτε συχνά ορισμένους να γκρινιάζουν για την εποχή μας, πως οι νέοι σήμερα ενδιαφέρονται μόνο για τα χρήματα και το σεξ. Μη μασάτε. Και στην εποχή του Βοκάκιου ο κόσμος τα ίδια ήθελε. Μιλάμε για τον δέκατο τέταρτο αιώνα, την Αναγέννηση, που αποτελεί την αρχή των διαδικασιών που οδήγησαν στον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Ήδη στη δεύτερη μέρα του Δεκαημέρου μπαίνει το ζήτημα της ευτυχίας και του ρόλου που παίζουν τα χρήματα στην ευτυχία του ανθρώπου. Και ναι μεν υπάρχει το ενδεχόμενο να είσαι πλούσιος και να μην είσαι ευτυχισμένος, αλλά τα πλούτη παίζουν μεγάλο ρόλο στην ευτυχία του ανθρώπου. Άλλωστε, και σήμερα αναγνωρίζουμε πως καλύτερα να είσαι πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και άρρωστος...

Με τα χρήματα μπορείς να έχεις ανέσεις, να απολαμβάνεις πράγματα που επιθυμείς, να έχεις τον σεβασμό των άλλων και να βοηθάς αυτούς που το αξίζουν. Μην περιμένετε φιλοσοφίες για αποκόλληση από τα υλικά αγαθά όπως έκαναν οι κυνικοί ή οι βουδιστές. Εδώ μιλάμε για αποδοχή του κόσμου και των ανέσεων, για απόλαυση της ζωής και για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Η οικουμενική ηθική που γέννησε η φτώχεια ενός Διογένη, εδώ δίνει τη θέση της σε μια ηθική των τάξεων, με τους πλούσιους να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με τον απαραίτητο σεβασμό, αλλά να μην αντιμετωπίζουν ως ίσους τους φτωχούς. Βλέπουμε δηλαδή και την αποδοχή μιας κατάστασης που δημιούργησε πολύ πόνο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Και φυσικά δε φτάνουν μόνο τα λεφτά για να χαρεί κανείς τη ζωή. Χρειάζεται και ο έρωτας, ένας έρωτας που δε σχετίζεται με μονογαμικές φαντασιώσεις ορισμένων ιδεαλιστών, αλλά ανανεώνεται διαρκώς και στρέφεται σε διαφορετικά πρόσωπα. Και ο έρωτας δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το σεξ, το οποίο σεξ όμως μπορεί να υπάρχει και χωρίς τον έρωτα.

Σας θυμίζει κάτι αυτή η περιγραφή; Και όμως, μιλάμε για τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Είδατε πόσο όμοιες είναι οι νοοτροπίες;

Και φυσικά δεν είναι μόνο οι άνδρες που απολαμβάνουν τον έρωτα και την σεξουαλικότητα. Και οι γυναίκες εκφράζουν ανάλογες επιθυμίες αν και αυτές πρέπει να υπακούσουν και σε κάποια αυστηρά πρότυπα συμπεριφοράς. Πέρα όμως από τις κοινωνικές απαιτήσεις και τη δημόσια ντροπή, στις ιστορίες της δεύτερης ημέρας αποκαλύπτονται γυναίκες που περνάνε καλά και διασκεδάζουν με το σεξ και τον έρωτα.

Κεντρικός λοιπόν ο ρόλος των χρημάτων και του σεξ για τη ζωή του ανθρώπου σε ένα από τα σημαντικά έργα της Αναγέννησης. Δεν αμφιβάλλω ότι παρόμοιες σκέψεις θα δούμε και αλλού, αν και οφείλω να σημειώσω πως υπήρξαν φιλοσοφίες και θρησκείες που πολέμησαν και το σεξ και τον πλούτο ως στόχο που οδηγεί στην ευτυχία του ανθρώπου. Όμως η κοινωνία του Βοκάκιου δεν ανήκε σε αυτήν την κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου