Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009
The final frontier!
Πάντα μου κάνει εντύπωση ο ηθικός προβληματισμός του Hollywood για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, για το μέλλον της ανθρωπότητας και για το νόημα της ζωής. Ο σύγχρονος αμερικανικός πολιτισμός προβληματίζεται πολύ έντονα με αυτά τα ζητήματα και αυτό φαίνεται παραστατικά στις ταινίες.
Έβλεπα το Star Trek: First Contact, μια ταινία του 1996, και σε κάποιο σημείο ο κυβερνήτης του Enterprise Jean-Luc Picard προσπαθεί να εξηγήσει σε μια κάτοικο της Γης από τον 21ο αιώνα πως λειτουργεί η κοινωνία τον 24ο αιώνα: "Money doesn't exist in the 24th century. The acquisition of wealth is no longer the driving force in our lives. We work to better ourselves, and the rest of humanity."
Ανεξάρτητα από το πόσο εφικτή είναι μια οικονομία χωρίς χρήμα και το πόσο ρεαλιστικό είναι να είμαστε τόσο αισιόδοξοι για την ηθική πρόοδο της ανθρωπότητας, αυτό που είπε ο Picard έχει μια πολύ σημαντική διάσταση για τη ζωή μας τώρα.
Πράγματι, το επάγγελμά μας μας δίνει ευκαιρίες για την βελτίωση του εαυτού μας, ευκαιρίες που αν τις εκμεταλλευτούμε σωστά, θα αντιμετωπίζουμε τη δουλειά μας με έναν θετικό τρόπο και θα κερδίσουμε κάτι πολύ σημαντικό από αυτήν.
Τι σημαίνει όμως το να κάνουμε τους εαυτούς μας καλύτερους; Το καλό είναι πολύ γενικό. Τι περιεχόμενο να του δώσουμε; Το σκεφτόμουν χθες το βράδυ και αναρωτιέμαι αν μπορούμε να συνδέσουμε τη βελτίωση του εαυτού μας με τις ατέλειές μας. Όλοι έχουμε ατέλειες. Είναι κάτι πολύ χειροπιαστό, σε αντίθεση με μια γενική ιδέα βελτίωσης. Αν λοιπόν μέσα από το επάγγελμά μας δουλέψουμε τις ατέλειές μας και τις βελτιώσουμε, τότε έχουμε πετύχει να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.
Στο Star Trek: Nemesis, στο τέλος, που ο Picard μιλάει με τον B-4 για τον Data, που είχε θέσει σαν στόχο να γίνει κάτι περισσότερο από αυτό που ήταν, του λέει πως στην προσπάθειά του να γίνει περισσότερο σαν τους ανθρώπους, τους βοήθησε να δουν καλύτερα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Αγκάλιασε την αλλαγή, γιατί ήθελε πάντα να γίνεται καλύτερος. Η περιέργειά του για κάθε όψη της ανθρώπινης φύσης βοήθησε τους φίλους του να δουν τις καλύτερες πτυχές του εαυτού τους.
Αυτή η όρεξη για βελτίωση είναι διάχυτη στις ταινίες Star Trek. Νομίζω πως όλοι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε από αυτή την ιδέα αν βλέπουμε την εργασία μας υπό αυτή την προοπτική. Δε θα γίνουμε τέλειοι, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση του εαυτού μας είναι ένας ευγενής στόχος και έστω και κάτι μικρό να καταφέρουμε θα αξίζει τον κόπο.
Αυτά για τώρα. Μέχρι το επόμενο post… Live long and prosper!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου