Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Κβαντική Ηλεκτροδυναμική



Τι είναι η κβαντική ηλεκτροδυναμική; Είναι το κομμάτι εκείνο της μοντέρνας φυσικής που ασχολείται με τις αλληλεπιδράσεις του φωτός και των ηλεκτρονίων. Όπως θα καταλάβετε από τα άρθρα που θα ακολουθήσουν πρόκειται για ένα τρομερά σημαντικό ζήτημα που έχει πολλές σαγηνευτικές πτυχές.

Η κουβέντα μας θα γίνει με αφορμή το βιβλίο του Richard Feynman "Κβαντική Ηλεκτροδυναμική - Η παράξενη θεωρία του φωτός και της ύλης", ένα βιβλίο που περιλαμβάνει τέσσερις διαλέξεις που έδωσε ο νομπελίστας φυσικός σε ένα ευρύ κοινό στο UCLA. Για τις ανάγκες του blog, θα το ξαναδιαβάσω και θα ξαναδώ τις σημειώσεις μου, ώστε να είμαι σίγουρος ότι έχω καταλάβει καλά αυτά που γράφει, για να μπορέσω να γράψω με σαφήνεια στο blog.

Θα μου πείτε, αφού το βιβλίο είναι του Feynman, γιατί μας βάζεις φωτογραφία του Bohr; Ξεκινώ με τον Bohr, γιατί το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της φιλοσοφίας του Bohr, της άποψης δηλαδή εκείνης στην μοντέρνα φυσική που λέει ότι η κβαντομηχανική δεν ασχολείται με το γιατί λειτουργεί έτσι η φύση, ή με το τι σημαίνουν όλα αυτά τα δεδομένα που προκύπτουν από τα πειράματα, αλλά με το τι συμβαίνει και με το πώς μπορούμε να κάνουμε υπολογισμούς.

Ας το πω πιο απλά: Η σύγχρονη φυσική έχει βρει ότι η φύση συμπεριφέρεται εξαιρετικά παράξενα στο υποατομικό επίπεδο. Τα πειράματα δείχνουν πράγματα που οι παλιές θεωρίες δεν μπορούσανε να ερμηνεύσουν και έτσι δημιουργήθηκε μια νέα θεωρία, η οποία ναι μεν περιγράφει αυτά που μας δίνουν τα πειράματα, αλλά δεν εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό, δε μας δίνει εξήγηση για τη βαθύτερη φύση των αντικειμένων με τα οποία ασχολείται, για τα φωτόνια και τα ηλεκτρόνια.

Αυτό θα το καταλάβετε καλύτερα όταν θα προχωρήσουμε και θα δούμε και παραδείγματα.

Ο Niels Bohr βοήθησε να ξεκολλήσει η σύγχρονη φυσική από τα φιλοσοφικά προβλήματα που δημιουργούσαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων. Έτσι έγιναν φοβερά άλματα σχετικά με την περιγραφή του κόσμου και του τι συμβαίνει στην φύση, με κόστος ότι δεν έχουμε εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει.

Είναι γνωστή η αντίθεση του Einstein με τη στάση του Bohr. Ο Einstein είχε διαφορετικές φιλοσοφικές προϋποθέσεις και δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με αυτή την αντίληψη για τη φυσική. Τα χρόνια όμως που ακολούθησαν η φυσική προχώρησε πάνω στις γραμμές που έθεσε ο Bohr και αυτό το βιβλίο κινείται απόλυτα μέσα στα πλαίσια των αντιλήψεων για την κβαντική φυσική που αυτός εξέφρασε.



Υ.Γ. Υπάρχει και άλλος ένας λόγος για τον οποίο ξεκινώ με φωτογραφία του Bohr αντί του Feynman. Για να τη σπάσω στον Feynman που φρόντιζε πολύ προσεκτικά για την εικόνα του, δημιουργώντας έναν μύθο γύρω από το πρόσωπό του.

Mr. Feynman, :P

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου