Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ο Αλκιβιάδης και οι χαρές της ζωής


Με αφορμή τη γνωστή προσβολή του Αριστοφάνη στον Αλκιβιάδη (Αχαρνής, στ. 716) βλέπω ότι παραμένω αμφίθυμος απέναντι στον χαρισματικό Αθηναίο πολιτικό. Η ιστορία του είναι γνωστή. Με την ευφυΐα του γοήτευε τους Αθηναίους τους οποίους και υπηρέτησε ως στρατηγός με αποτελεσματικότητα. Τα κίνητρά του αμφισβητήθηκαν και δημιούργησε εχθρότητες. Η ανάκλησή του σχετίζεται με την καταστροφή του αθηναϊκού στρατού στη Σικελία. Για να αποφύγει την καταδίκη συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες και τους Πέρσες οι οποίοι τον αξιοποίησαν. Η φιλοδοξία και ο ναρκισσισμός του πήγαιναν χέρι - χέρι με την υψηλότατη νοημοσύνη του και την αγάπη του για τις χαρές της ζωής.

Δεν είναι ότι ο Αριστοφάνης στέκεται απέναντι στις χαρές της ζωής και για αυτό επιτίθεται στον νεαρό Αλκιβιάδη. Στους Αχαρνής ο Δικαιόπολις χαίρεται τη ζωή και την ειρήνη που προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να χαρούν τη ζωή. Συμμετέχει σε συμπόσια, εκθειάζει νόστιμα φαγητά, πίνει κρασί, επιθυμεί την παρέα ωραίων γυναικών. Μας λέει όμως ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να κυνηγήσει κανείς τις χαρές της ζωής. Και εκεί έρχεται σε αντίθεση με τον Αλκιβιάδη.

Για τον Αριστοφάνη μπορεί κανείς να χαρεί τη ζωή και να είναι ωφέλιμος στους πολλούς ταυτόχρονα, βάζοντας το κοινό συμφέρον και το δίκαιο πάνω από την προσέγγιση που δε λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες των επιλογών του ενός στον δήμο.

Αχαρνής, Αριστοφάνη


 ἐξ οὗ γε χοροῖσιν ἐφέστηκεν τρυγικοῖς ὁ διδάσκαλος ἡμῶν,

οὔπω παρέβη πρὸς τὸ θέατρον λέξων ὡς δεξιός ἐστιν·

διαβαλλόμενος δ᾽ ὑπὸ τῶν ἐχθρῶν ἐν Ἀθηναίοις ταχυβούλοις,

ὡς κωμῳδεῖ τὴν πόλιν ἡμῶν καὶ τὸν δῆμον καθυβρίζει,

ἀποκρίνασθαι δεῖται νυνὶ πρὸς Ἀθηναίους μεταβούλους.

φησὶν δ᾽ εἶναι πολλῶν ἀγαθῶν ἄξιος ὑμῖν ὁ ποιητής,

παύσας ὑμᾶς ξενικοῖσι λόγοις μὴ λίαν ἐξαπατᾶσθαι,

μήθ᾽ ἥδεσθαι θωπευομένους, μήτ᾽ εἶναι χαυνοπολίτας.

πρότερον δ᾽ ὑμᾶς ἀπὸ τῶν πόλεων οἱ πρέσβεις ἐξαπατῶντες

πρῶτον μὲν ἰοστεφάνους ἐκάλουν· κἀπειδὴ τοῦτό τις εἴποι,

εὐθὺς διὰ τοὺς στεφάνους ἐπ᾽ ἄκρων τῶν πυγιδίων ἐκάθησθε.

εἰ δέ τις ὑμᾶς ὑποθωπεύσας λιπαρὰς καλέσειεν Ἀθήνας,

ηὕρετο πᾶν ἂν διὰ τὰς λιπαράς, ἀφύων τιμὴν περιάψας.

ταῦτα ποιήσας πολλῶν ἀγαθῶν αἴτιος ὑμῖν γεγένηται,

καὶ τοὺς δήμους ἐν ταῖς πόλεσιν δείξας ὡς δημοκρατοῦνται.

τοιγάρτοι νῦν ἐκ τῶν πόλεων τὸν φόρον ὑμῖν ἀπάγοντες

ἥξουσιν ἰδεῖν ἐπιθυμοῦντες τὸν ποιητὴν τὸν ἄριστον,

ὅστις παρεκινδύνευσ᾽ εἰπεῖν ἐν Ἀθηναίοις τὰ δίκαια.

Πρόκειται για άλλο ένα κατεξοχήν πολιτικό κείμενο του Αριστοφάνη, το παλαιότερο σωζόμενο έργο του εικοσάχρονου τότε κωμικού. Σημειώνω τρία πράγματα: ο ποιητής παίρνει θέση για το πώς πρέπει να διοικείται η πόλη, διατυπώνει άποψη για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο που τελικά διέλυσε την αθηναϊκή δημοκρατία και εξηγεί πώς εκείνος βλέπει τον ρόλο του ποιητή μη διστάζοντας να ασκήσει κριτική στον ήδη καταξιωμένο Ευριπίδη. 

Ρόλος του ποιητή είναι να ωφελεί τον δήμο λέγοντας την αλήθεια, ξεμπροστιάζοντας όσους με την κολακεία επιχειρούν να εξαπατήσουν τους πολλούς.

Ο πόλεμος φέρνει οφέλη σε λίγους που παρακινούν τους νέους να θυσιαστούν ενώ οι ίδιοι αποφεύγουν την πρώτη γραμμή. Η ειρήνη και η χαρά της ζωής για τον λαό και όχι για τους λίγους είναι προτιμότερες από έναν πόλεμο για τον οποίον έχουν ευθύνες και οι Αθηναίοι, ειδικά με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στους γείτονες και συμμάχους τους.

Οι πολίτες αλλάζουν άποψη εύκολα ανάλογα με το ποιος τους κολακεύει και τους υπόσχεται διάφορα. Η εξαπάτηση είναι μέρος της πολιτικής ζωής και η διατύπωση της αλήθειας δε γίνεται χωρίς κινδύνους. Χρέος του σωστού πολίτη είναι το δίκαιο. Η ανάδειξη των προβλημάτων του πολιτεύματος είναι ουσιαστικό στοιχείο για την προστασία του.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

One Piece S01E02: Eiichiro Oda v. Jalal al-Din Muhammad Rumi


Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν σοφοί όπως ο Πλωτίνος και ο Ρουμί, το καταλαβαίνουν σοφοί όπως ο Eiichiro Oda. Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς άνιμε One Piece, που βασίζεται στο ομώνυμο μάνγκα (κεφάλαιο 4), ο κακός Κάπτεν Μόργκαν διατάζει να δολοφονηθεί ένα παιδί. O κατώτερος αξιωματικός αρνείται να εκτελέσει την εντολή και ο Κάπτεν Μόργκαν τον σκοτώνει. Το σκεπτικό του είναι ακριβώς το ίδιο με του Ρουμί στο Μasnavi: "Το αξίωμα είναι το σημαντικότερο πράγμα σε αυτόν τον κόσμο. Εγώ είμαι ο ανώτερος αξιωματικός σε αυτή τη βάση, το οποίο σημαίνει ότι είμαι ο σπουδαιότερος εδώ μέσα. Οι σπουδαίοι άνδρες δεν κάνουν λάθη. Συμφωνείτε όλοι;" Και του απαντούν οι κατώτεροί του: "Μάλιστα κύριε. Είστε απολύτως σωστός."

Δεν είναι εντυπωσιακό; Η λογική ενός τυραννικού χαρακτήρα σε manga να χρησιμοποιείται για να περιγραφεί ένας πολυέλεος και πολυεύσπλαχνος θεός. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσεις τις εντολές του θεού και του αντιπροσώπου του, λέει ο Ρουμί, όπως ο Κάπτεν Μόργκαν λέει πώς δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κατώτερος να παρακούσει τις εντολές του. "Αν σε διατάζω εγώ να πας, θα πας." 

"Είναι μεθυσμένος με Γνώση, μην τον αποκαλέσεις τρελό...

Σταμάτα να τον συγκρίνεις με την χαμηλή σου θέση".

Ανήθικο τον αποκαλούμε και απάνθρωπο και τυραννικό, όχι τρελό.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Νεοπλατωνική και Ισλαμική ηθική στον Ρουμί

Να είσαι γεμάτη χαρά, αγάπη, η πιο γλυκιά μας ευτυχία είσαι εσύ,

Ιατρός επίσης για όλα τα είδη ενοχλημάτων,

Η θεραπεία για την έπαρση και την ξεροκέφαλη περηφάνεια μας

Σαν τον Πλάτωνα εδώ με τον Γαληνό, δίπλα δίπλα·


Δεν ξαφνιάζει που ο Τζελαλεντίν Μουχαμέντ Ρουμί αναφέρει ως θεραπευτές τον Πλάτωνα και τον Γαληνό. Είναι γνωστό πώς ο Πλατωνισμός και ο Νεοπλατωνισμός πέρασαν στο Ισλάμ και επηρέασαν την Ισλαμική σκέψη.

Θα συνεχίσω το νήμα από εκεί που το άφησα με την προηγούμενη ανάρτηση για την ηθική και την πολιτική στον Πλωτίνο, γιατί ακριβώς τίθεται ζήτημα ηθικής και στον περίφημο μύστη της θείας αγάπης και έκστασης, σουνίτη νομομαθή και ιδρυτή των περιστρεφόμενων δερβίσηδων, Ρουμί.


Για αυτούς σε βαθιά κοινωνία με τον Κύριό τους

Η κάθε τους πράξη είναι ορθή, σε πλήρη συμφωνία,

Εκείνος που δίνει ζωή μπορεί να σκοτώσει, πρέπει να παραβλέπουμε

Την πράξη του εκπροσώπου Του σα να ήταν δικιά του·


Για να δικαιολογήσει τη θέση του χρησιμοποιεί παραδείγματα από το Κοράνι, μεταξύ των οποίων και η δολοφονία ενός παιδιού.

Δεν είναι μόνο η ηθική και οι κανόνες που καθορίζουν το πώς συγκροτείται και λειτουργεί μια κοινωνία που σχετικοποιούνται μπροστά στις επιταγές της θρησκείας. Βαθύτερα ανθρώπινα βιώματα όπως η αγάπη σχετικοποιούνται επίσης, για να δοθεί η έμφαση στην αγάπη του Θεού: 

Η αγάπη των νεκρών δεν είναι διαρκής αγάπη

Γιατί οι νεκροί δεν έρχονται πίσω από ψηλά,

Η αγάπη των ζωντανών στην ψυχή και το αίμα σου

Κάθε στιγμή σε κάνει πιο φρέσκο και από ένα μπουμπούκι,

Φύλαξε την αγάπη για Αυτόν, αιώνια και θεϊκή,

Τον Οινοχόο με τον οίνο που διευρύνει την ψυχή!


Πόση διαφορά με τον τρόπο συγκρότησης μιας κοινωνίας που πρότεινε η δημοκρατική Αθήνα και που προτείνει ο Δυτικός πολιτισμός.