Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

One Piece S01E02: Eiichiro Oda v. Jalal al-Din Muhammad Rumi


Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν σοφοί όπως ο Πλωτίνος και ο Ρουμί, το καταλαβαίνουν σοφοί όπως ο Eiichiro Oda. Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς άνιμε One Piece, που βασίζεται στο ομώνυμο μάνγκα (κεφάλαιο 4), ο κακός Κάπτεν Μόργκαν διατάζει να δολοφονηθεί ένα παιδί. O κατώτερος αξιωματικός αρνείται να εκτελέσει την εντολή και ο Κάπτεν Μόργκαν τον σκοτώνει. Το σκεπτικό του είναι ακριβώς το ίδιο με του Ρουμί στο Μasnavi: "Το αξίωμα είναι το σημαντικότερο πράγμα σε αυτόν τον κόσμο. Εγώ είμαι ο ανώτερος αξιωματικός σε αυτή τη βάση, το οποίο σημαίνει ότι είμαι ο σπουδαιότερος εδώ μέσα. Οι σπουδαίοι άνδρες δεν κάνουν λάθη. Συμφωνείτε όλοι;" Και του απαντούν οι κατώτεροί του: "Μάλιστα κύριε. Είστε απολύτως σωστός."

Δεν είναι εντυπωσιακό; Η λογική ενός τυραννικού χαρακτήρα σε manga να χρησιμοποιείται για να περιγραφεί ένας πολυέλεος και πολυεύσπλαχνος θεός. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσεις τις εντολές του θεού και του αντιπροσώπου του, λέει ο Ρουμί, όπως ο Κάπτεν Μόργκαν λέει πώς δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κατώτερος να παρακούσει τις εντολές του. "Αν σε διατάζω εγώ να πας, θα πας." 

"Είναι μεθυσμένος με Γνώση, μην τον αποκαλέσεις τρελό...

Σταμάτα να τον συγκρίνεις με την χαμηλή σου θέση".

Ανήθικο τον αποκαλούμε και απάνθρωπο και τυραννικό, όχι τρελό.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Νεοπλατωνική και Ισλαμική ηθική στον Ρουμί

Να είσαι γεμάτη χαρά, αγάπη, η πιο γλυκιά μας ευτυχία είσαι εσύ,

Ιατρός επίσης για όλα τα είδη ενοχλημάτων,

Η θεραπεία για την έπαρση και την ξεροκέφαλη περηφάνεια μας

Σαν τον Πλάτωνα εδώ με τον Γαληνό, δίπλα δίπλα·


Δεν ξαφνιάζει που ο Τζελαλεντίν Μουχαμέντ Ρουμί αναφέρει ως θεραπευτές τον Πλάτωνα και τον Γαληνό. Είναι γνωστό πώς ο Πλατωνισμός και ο Νεοπλατωνισμός πέρασαν στο Ισλάμ και επηρέασαν την Ισλαμική σκέψη.

Θα συνεχίσω το νήμα από εκεί που το άφησα με την προηγούμενη ανάρτηση για την ηθική και την πολιτική στον Πλωτίνο, γιατί ακριβώς τίθεται ζήτημα ηθικής και στον περίφημο μύστη της θείας αγάπης και έκστασης, σουνίτη νομομαθή και ιδρυτή των περιστρεφόμενων δερβίσηδων, Ρουμί.


Για αυτούς σε βαθιά κοινωνία με τον Κύριό τους

Η κάθε τους πράξη είναι ορθή, σε πλήρη συμφωνία,

Εκείνος που δίνει ζωή μπορεί να σκοτώσει, πρέπει να παραβλέπουμε

Την πράξη του εκπροσώπου Του σα να ήταν δικιά του·


Για να δικαιολογήσει τη θέση του χρησιμοποιεί παραδείγματα από το Κοράνι, μεταξύ των οποίων και η δολοφονία ενός παιδιού.

Δεν είναι μόνο η ηθική και οι κανόνες που καθορίζουν το πώς συγκροτείται και λειτουργεί μια κοινωνία που σχετικοποιούνται μπροστά στις επιταγές της θρησκείας. Βαθύτερα ανθρώπινα βιώματα όπως η αγάπη σχετικοποιούνται επίσης, για να δοθεί η έμφαση στην αγάπη του Θεού: 

Η αγάπη των νεκρών δεν είναι διαρκής αγάπη

Γιατί οι νεκροί δεν έρχονται πίσω από ψηλά,

Η αγάπη των ζωντανών στην ψυχή και το αίμα σου

Κάθε στιγμή σε κάνει πιο φρέσκο και από ένα μπουμπούκι,

Φύλαξε την αγάπη για Αυτόν, αιώνια και θεϊκή,

Τον Οινοχόο με τον οίνο που διευρύνει την ψυχή!


Πόση διαφορά με τον τρόπο συγκρότησης μιας κοινωνίας που πρότεινε η δημοκρατική Αθήνα και που προτείνει ο Δυτικός πολιτισμός.